Σε 24ωρη απεργία αύριο, Τετάρτη, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα δύο νοσοκομεία
Με κύρια αιτήματα την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, ΓΝΛ και ΠΓΝΛ, καθώς και άμεση λύση στο θέμα της μη λειτουργίας του αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο, προχωρούν αύριο, Τετάρτη σε νέες κινητοποιήσεις, με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στους χώρους των δύο μονάδων.
Όπως υπογράμμισαν σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΓΝΛ, τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), Νίκος Νταφούλης, αλλά και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΠΓΝΛ, Γεωργία Παπαδάμου, προϊσταμένη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, είναι περισσότερο από κρίσιμο να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, με κάλυψη όλων των κενών θέσεων και κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό και να εγκαταλειφθεί το κυβερνητικό σχέδιο για «όσμωση» δημοσίου και ιδιωτικού τομέων Υγείας.
«Όλοι εμείς που εργαζόμαστε στο ΕΣΥ έχουμε συνειδητά επιλέξει βα εργαζόμαστε στον δημόσιο τομέα. Οι ασθενείς βλέπουν τι μάχη δίνουμε σε καθημερινή βάση. Όλοι μαζί θα πρέπει να παλέψουμε για ένα δημόσιο σύστημα υγείας, πλήρως λειτουργικό, χωρίς κενά και ελλείψεις, για δημόσια και δωρεάν υγεία».
Παραμένει «εκτός» ο αξονικός τομογράφος στο ΓΝΛ
Για δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΓΝΛ έκανε λόγο ο κ.Νταφούλης εξαιτίας του ότι ο αξονικός τομογράφος -ένα μηχάνημα 15ετίας- βρίσκεται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαινοέρχονται στο ΠΓΝΛ για τις απεικονίσεις -όσοι ασθενείς μπορούν να μετακινηθούν. Παράλληλα, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε θα μπορέσει να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία.
Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και με τη λειτουργία των ασανσέρ, καθώς, όπως σημείωσε ο κ.Νταφούλης, κατά τις προηγούμενες εφημερίες, σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά όπου ασθενείς υποχρεώθηκαν σε αναμονή, επειδή είχαν βγει εκτός λειτουργίας ανελκυστήρες.
«’Εχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό, τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, τον διοικητή του Νοσοκομείου, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον δήμαρχο Λαρισαίων για το θέμα και γενικότερα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΓΝΛ. Γιατί δεν προχωρά η δημιουργία της νέας πτέρυγας;», είπε.
Για τα χειρουργεία σε αναμονή
Οι εκπρόσωποι των γιατρών στάθηκαν και στο ζήτημα των χειρουργείων σε αναμονή, αμφισβητώντας τον αριθμό των 4.000 για τα δύο νοσοκομεία -ανέφεραν πως σίγουρα είναι πάνω από 1.000 σε αναμονή. Ωστόσο, υπογράμμισαν πως το «πιλοτικό πρόγραμμα» που εφαρμόζεται στα χειρουργεία αυτή τη στιγμή λειτουργεί σαν «κερκόπορτα» για την άλωση του δημοσίου συστήματος υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα δημιουργεί πλείστες αρρυθμίες στην ομαλή λειτουργία του χειρουργικού προγραμματισμού των δύο δημοσίων νοσοκομείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατέθεσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, έχουν πραγματοποιηθεί περί τα 93 χειρουργεία σε ιδιωτικές δομές.
Όπως σημείωσαν, στην προ πανδημίας χρονιά, το 2019 δηλαδή, τα χειρουργεία λειτουργούσαν στο 75% της πλήρους δυναμικής τους, ενώ αυτή τη στιγμή, λειτουργούν έξι χειρουργεία και επτά είναι κλειστά -να γίνει η στελέχωση του ικανού και αναγκαίου προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν όλα τα χειρουργεία των δημοσίων νοσοκομείων, τόνισαν.
Να σημειωθεί ότι αύριο, Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 θα γίνουν κινητοποιήσεις και στα δύο νοσοκομεία της πόλης, όπως και στο σύνολο της χώρας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ. Η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει στις 10:30 π.μ. στο προαύλιο Γ.Ν.Λ, ενώ θα ακολουθήσουν συγκεντρώσεις στις 12.30 στην πύλη του ΠΓΝΛ και στις 13.00 στην 5η ΥΠΕ.
Ανακοίνωση της ΕΙΝΚΥΛ
Δύο χρόνια πανδημίας και ήδη από τους πρώτους μήνες είχε αναδειχθεί και αποδειχθεί, ότι μόνον οργανωμένα κρατικά συστήματα υγείας δύνανται να αντιμετωπίσουν υγειονομικές κρίσεις. Πλούσιες χώρες, με οργανωμένα συστήματα υγείας παρουσίασαν υψηλά ποσοστά θνητότητας από την CoViD19. Ήδη από την αρχή της πανδημίας γίναμε μάρτυρες πρωτόγνωρων, ακραίων και τραγικών καταστάσεων αδυναμίας διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.
Κοινός παρονομαστής όλων των περιπτώσεων, σε όλες τις χώρες ήταν η υποστελέχωση των συστημάτων υγείας, η επί σειρά ετών μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς αυτά και οι μερικές ή ολικές ιδιωτικοποιήσεις τομέων στις δημόσιες δομές υγείας.
Τον Δεκέμβριο 2019, πριν από την πανδημία ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε διατεταγμένη τότε αποστολή στην Αίγλη Ζαππείου προπαγάνδισε τις ΣΔΙΤ στην υγεία και η παρέμβαση, αντίδραση των μαχόμενων υγειονομικών αντιμετωπίσθηκε με αστυνομική, κατασταλτική βία, χυδαιότητα και αυταρχισμό. Εικοσιέξι Φεβρουαρίου 2020 εντοπίζονται στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα CoViD19 και από 23 Μαρτίου επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις. Από τότε και καθ’ όλη την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι σήμερα η κυβέρνηση παρέμεινε και παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιο της προαναγγελθείσας αποδόμησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας και της προώθησης σε αμέσως επόμενο στάδιο των ΣΔΙΤ και της υλοποίησης του εξαμβλώματος του «νέου ΕΣΥ», σε κατάφωρη αντίθεση με την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, την οποία επιβάλλουν οι εκατόμβες των νεκρών και τα στατιστικά δεδομένα της εγκληματικής αποτυχίας για την προστασία της ζωής.
Σε αυτό το σκηνικό καταστροφής τo ΓΝ Λάρισας, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία πνέουν τα λοίσθια με τεράστιες ελλείψεις και συσσωρευμένα προβλήματα. Το κτίριο του ΓΝ Λάρισας σε απαράδεκτη εγκατάλειψη, με πεπαλαιωμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, ανελκυστήρες που συχνότατα δεν λειτουργούν προκαλώντας τραγελαφικές καταστάσεις και επικίνδυνες δυσλειτουργίες με εγκλωβισμούς αρρώστων και αδυναμία εξουθενωμένων νεφροπαθών και καρκινοπαθών να φθάσουν στα αντίστοιχα κλινικά τμήματα, με διαδρόμους αποθήκες αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, συνθήκες οι οποίες όχι μόνον θίγουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των αρρώστων και απαξιώνουν το επιστημονικό κύρος του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, άλλα είναι και επικίνδυνες για την πρόκληση ατυχημάτων και την εμφάνιση ανθεκτικών λοιμωδών παραγόντων.
Τα αιτήματα:
- Αποκλειστικά κρατικό σύστημα υγείας δωρεάν για όλους.
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καμία απόλυση υγειονομικού, άρση των αναστολών εργασίας.
- Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφ’ άπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012.
- Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού.
- Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και άμεση ένταξη στα ΒΑΕ.
- Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.
- Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την ειδικότητα.
- Κατάργηση κάθε σχεδίου για «foundation year» ή άλλου είδους φραγμών για τους νέους πτυχιούχους της Ιατρικής πριν από την έναρξη της ειδικότητας.
- Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
- Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που είχαν κλείσει κατά τα προηγούμενα χρόνια.
- Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
Μ.Μ.