Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία της εκκλησίας το FORMedia συνάντησε στον Ι.Ν του Αγίου Νικολάου τον Αρχιμανδρίτη, πατέρα Βαρθολομαίο.
Ρεπορταζ: Ηλιάννα Βούλγαρη
Βιβλιοπωλείο, με έμφαση σε βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου, ετοιμάζεται να ανοίξει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, το επόμενο διάστημα, στο οίκημα που βρίσκεται δίπλα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλείου και το οποίο αγοράστηκε προσφάτως.
Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία της εκκλησίας το FORMedia συνάντησε στον Ι.Ν του Αγίου Νικολάου τον Αρχιμανδρίτη, πατέρα Βαρθολομαίο και συνομίλησε μαζί του για τους στόχους αυτού του εγχειρήματος, αλλά και γενικότερα για το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθώς και για την ανάγκη ύπαρξης ενιαίου φορέα, ο οποίος θα ενισχύσει τους απόρους και τους κοινωνικά ευάλωτους.
Αναφερόμενος στο βιβλιοπωλείο, ο πατέρας Βαρθολομαίος το χαρακτήρισε ως «ένα έργο αγάπης» και τόνισε, ότι αναμένεται να είναι έτοιμο σε 3 μήνες περίπου. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρχουν σ’ αυτό και θα πωλούνται θρησκευτικά βιβλία από διάφορους εκδοτικούς οίκους, τα οποία απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, καθώς και βιβλία με εποπτική κατήχηση για παιδιά, από την ηλικία των 4 ετών και άνω.
Φιλανθρωπικό έργο
Ειδικότερα για το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής εκκλησίας, ο π. Βαρθολομαίος συνόψισε την μέχρι σήμερα προσφορά και εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η εκκλησία αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών που προκύπτουν για τις ευάλωτες ομάδες.
«Ετοιμάζουμε καθημερινά, 150 μερίδες φαγητού που διανέμονται. Μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί 2.500 οικογένειες από τα δέματα αγάπης. Υπάρχει ένα κεντρικό συμβούλιο του γενικού φιλόπτωχου ταμείου, το οποίο εποπτεύει όλη τη φιλανθρωπική δράση, σε όλες τις ενορίες. Ενισχύουμε άπορες οικογένειες, φοιτητές, μονογονεϊκές οικογένειες, μετανάστες και ανθρώπους στις φυλακές. Κινητήρια δύναμη ήταν και παραμένει η αγάπη της Εκκλησίας προς όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις χρώματος, θρησκείας κλπ», τόνισε ο π. Βαρθολομαίος.
Τον ρωτήσαμε επίσης, αν γίνονται προετοιμασίες για αρωγή συμπολιτών μας ενόψει του Πάσχα και ιδού τι μας απάντησε: «Πράγματι ήδη προετοιμάζουμε τη φιλανθρωπική μας δράση. Σε κάθε ενορία της πόλης υπάρχουν τράπεζες-αποθήκες τροφίμων και η εκκλησία δίνει τρόφιμα σε όλους τους άπορους ενορίτες».
Προβλήματα από την οικονομική κρίση
Ο συνομιλητής μας δεν παρέλειψε να σταθεί ιδιαιτέρως στα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης και στην Εκκλησία, σημειώνοντας με έκδηλη θλίψη, ότι «η πιο μεγάλη και στενάχωρη επίπτωση από την οικονομική κρίση είναι το γεγονός, ότι η Εκκλησία αναγκάστηκε να περιορίσει τον αριθμό των οικογενειών που ενίσχυε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια σε όλες τις άπορες οικογένειες τις οποίες ενισχύαμε στο παρελθόν…Μειώσαμε αναγκαστικά περίπου 60 οικογένειες, τις οποίες βέβαια δεν αφήσαμε αβοήθητες εντελώς, αλλά τις παραπέμψαμε στο Δήμο ο οποίος τις ενέταξε στο δικό του συσσίτιο.»
Ακόμη τόνισε ότι, μια…παράπλευρη απώλεια λόγω της πανδημικής κρίσης είναι: «Ο αριθμός των εθελοντριών, που συνέδραμαν το έργο μας εξαιτίας του κορωναϊού σχεδόν…εξέλιπε. Ευτυχώς υπήρξε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο βοήθησε την Εκκλησία στην συνέχιση του έργου προσφοράς της προς τους απόρους».
Καταλήγοντας ο π. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευχή να «υπάρξει ένας ενιαίος φορέας ενίσχυσης των απόρων, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η προσφερόμενη προς αυτούς αρωγή».