Ανοδικές τάσεις στην τιμή της ελιάς- Πως φτιάχνουμε ελιές καλαμών σχιστές στην άλμη(ΒΙΝΤΕΟ)

Ανοδικές οι τάσεις στην ελιά, στην αρχή του έτους, όμως οι εσοδείες είναι μικρές. Έπιασε τα 2 ευρώ το 200αρι της Καλαμών, πάνω από 2,5 οι βιολογικές.

Ανοδικές οι τάσεις στην ελιά, στην αρχή του έτους, όμως οι εσοδείες είναι μικρές.

Έντονη ζήτηση καταγράφεται και πάλι -μετά την φυσιολογική στασιμότητα των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς- στην αγορά της ελιάς Καλαμών, με τα αποθέματα να ελαχιστοποιούνται όσο περνά ο καιρός, κάτι που δίνει προοπτική στον παραγωγό για μια καλή τιμή και του χρόνου. Το αρνητικό όμως είναι πως η πλειοψηφία είχε φέτος μικρή εσοδεία και άρα μεγάλες απώλειες εισοδήματος.

Όπως δηλώνουν έμποροι και μεσίτες από διάφορες περιοχές της χώρας, ήδη γίνονται πράξεις στο φρέσκο 200άρι της Καλαμών με 2 ευρώ το κιλό, αντί 1,50 -1,70 πριν τα Χριστούγεννα. Τα πιο χοντρά κομμάτια δε, πωλούνται ακόμα παραπάνω, ενώ υψηλότατη είναι η ζήτηση και για τα ψιλά.

Στις βιολογικές Καλαμών και συγκεκριμένα στο 200άρι, οι τιμές έχουν ανέλθει επίσης και κυμαίνονται στα 2,50 με 2,60 ευρώ το κιλό.

Στη Λακωνία, ο παραγωγός Στέλιος Μιχαλούτσος, που καλλιεργεί 400 στρέμματα στο Γεράκι ανέφερε ότι και στην περιοχή αυτή, το εμπόριο δίνει ήδη 2 ευρώ για το φρέσκο 200άρι και πως υπάρχει ροή στην αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προπέρσινες αγοράζονται με 2,20 – 2,30 ευρώ το κιλό.

Στο νομό Φθιώτιδας, σύμφωνα με έμπειρο παραγωγό από τις Λιβανάτες, οι περσινές ελιές αγοράζονται ήδη προς 2,30 ευρώ το κιλό σκούπα, ενώ οι φετινές το 200άρι έως 1,80 ευρώ το κιλό.

Ψηλά και οι Αμφίσσης

Την τάση της Καλαμών ακολουθεί και η Αμφίσσης που πιάνει στον παραγωγό πλέον στην περιοχή της Μαγνησίας, τα 2,5 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα, στη Φθιώτιδα, η Αμφίσσης, πληρώνεται, όπως ανέφερε ένας έμπειρος παραγωγός της περιοχής, από 2,20 έως 2,50 ευρώ το κιλό τα 110 κομμάτια.

Όμως και στην Αμφίσσης – όπως και στην Καλαμών- οι απώλειες εισοδήματος των παραγωγών λόγω της ακαρπίας, που σημειωτέον δεν έχει αποζημιωθεί, είναι τεράστια.

ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ