Κυνοκομείο Λάρισας: Στέγη και φροντίδα για τα σκυλιά με… το βλέμμα στην υιοθεσία (βίντεο & φώτο)

Οι εργασίες ανακαίνισης στο δημοτικό κυνοκομείο ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες, με τις διαφορές να είναι εμφανείς, με τα πανέμορφα σκυλάκια να στεγάζονται σε καλύτερες και ασφαλέστερες εγκαταστάσεις, όπως κατέγραψε η κάμερα του FORMedia.

Του Γιώργου Φακή

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, λέει ο σοφός λαός, είναι ο σκύλος. Αυτό το αξιαγάπητο τετράποδο πλάσμα που στέκεται πλάι σε μικρούς και μεγάλους, παρέχοντας προστασία, παίζοντας, χοροπηδώντας, σε μια προσπάθεια να δείξει την αμέριστη αγάπη προς τους ανθρώπους.

Η Λάρισα έχει το δικό της κυνοκομείο, εντός των ορίων του οποίου στεγάζονται προσωρινά αδέσποτοι σκύλοι, με στόχο να τους παρασχεθεί κτηνιατρική περίθαλψη και στη συνέχεια είτε να δοθούν για υιοθεσία, είτε να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως άλλες πόλεις της Ελλάδας δεν διαθέτουν δημοτικό κυνοκομείο, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο τον έλεγχο των ζώων ως προς το κομμάτι του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού τους.

Ο Δήμος Λαρισαίων εδώ και χρόνια στηρίζει και ενισχύει τη λειτουργεία του κυνοκομείου, με την Ρίτα Απρίλη να έχει επωμιστεί το βαρύ φορτίο, ώστε χρόνο με τον χρόνο να βελτιώνονται οι συνθήκες παραμονής των σκύλων στις εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Η αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Γιάννουλης, Κοιλάδας και Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθεί στενά τη δουλειά που γίνεται, με τη δημοτική αρχή να πετυχαίνει την ανακαίνιση των χώρων μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος». Οι αλλαγές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι εμφανείς στους χώρους και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, εξασφαλίζοντας καλύτερη διαβίωση στα σκυλιά, έστω και για τις λίγες ημέρες της παραμονής τους στο κυνοκομείο.

Πλέον, τα αξιαγάπητα τετράποδα διαμένουν σε δομές πολύ καλύτερες από πριν, ενώ έγιναν σημαντικές αλλαγές και στο κομμάτι της περίθαλψης, καθώς δημιουργήθηκε χώρος για επείγοντα περιστατικά. Η δουλειά που γίνεται είναι καθημερινή, με τους κτηνιάτρους και τους υπαλλήλους να δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να παράσχουν στα ζώα την απαραίτητη φροντίδα λίγων ημερών, αφού στη συνέχεια είτε υιοθετούνται είτε επιστρέφουν στο περιβάλλον τους. Βέβαια, κρίνεται σημαντικό να αναφερθεί ότι πολλοί επιπόλαια σκεπτόμενοι άνθρωποι, επιλέγουν να υιοθετήσουν σκύλο, αλλά αντιλαμβάνονται στην πορεία πως δεν μπορούν να τον φροντίσουν, αφήνοντας το κατοικίδιο στον δρόμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αδέσποτο να κινδυνεύει καθημερινά, ενώ η συνεύρεσή του με άλλα σκυλιά προκαλεί τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους, κάτι που φυσικά δημιουργεί προβλήματα στις γειτονιές της πόλης.

Για τη λειτουργία του κυνοκομείου, αλλά και για τα όσα αφορούν τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, μίλησε η κα Απρίλη, δίνοντας το στίγμα για την προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, με τη δημοτική αρχή να προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά η συζήτηση με τη Ρίτα Απρίλη:

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο πρόσφατα γεγονότα, καθώς μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του κυνοκομείου…

«Οι εργασίες από το πρόγραμμα Φιλόδημος έχουν ολοκληρωθεί, με προϋπολογισμό 319 χιλιάδες ευρώ και αφορούν επισκευές και συντηρήσεις στους χώρους του κυνοκομείου, στους χώρους φύλαξης των αδέσποτων ζώων, στους χώρους των γραφείων και των νοσηλευτηρίων. Επίσης πραγματοποιήθηκαν βαψίματα, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και εργασίες πρασίνου. Το πρόγραμμα Φιλόδημος μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε και ένα σύγχρονο βαν το οποίο μας βοηθάει στην περισυλλογή και θα το έχουμε στη διάθεσή μας το προσεχές διάστημα».

Στο κυνοκομείο φιλοξενούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αδέσποτα ζώα, τα οποία περισυλλέγονται από τους δρόμους της πόλης. Ποια διαδικασία ακολουθείται ώστε να φτάσει το ζώο στο κυνοκομείο;

«Η διαδικασία για να έρθει ένα αδέσποτο ζώο στο δημοτικό κυνοκομείο Λάρισας είναι η εξής: κατόπιν τηλεφωνικού αιτήματος στο γραφείο των πολιτών ή στο Novoville, υπάλληλοι της υπηρεσίας πραγματοποιούν αυτοψία και στη συνέχεια περισυλλέγουν τα αδέσποτα. Τα σκυλιά έρχονται στον χώρο του κυνοκομείου, όπου γίνονται οι απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις, αλλά και η αντίστοιχη εξέταση για τη λεϊσμανίαση. Το ζώο τσιπάρεται, εμβολιάζεται, στειρώνεται, αποπαρασιτώνεται και εφόσον είναι σε καλή κατάσταση επανεντάσσεται στον χώρο από όπου τον έχουν παραλάβει οι υπάλληλοι του κυνοκομείου. Ασφαλώς υπάρχει και το ενδεχόμενο της υιοθεσίας».

Τι συμβαίνει με τα αδέσποτα και σε τι επίπεδο κινούνται οι υιοθεσίες;

«Κατά τη διάρκεια της καραντίνας διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκαν πάρα πολύ τα αδέσποτα στην περιοχή μας και όχι μόνο. Το πρόβλημα ήταν υπαρκτό παντού. Για τον Δήμο Λαρισαίων είναι πολύ σημαντικό ότι διαθέτει κυνοκομείο, άλλοι Δήμοι είναι εντελώς άοπλοι απέναντι στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Πάντως αυξήθηκαν και οι υιοθεσίες των ζώων, καθώς το 2019 υιοθετήθηκαν σχεδόν 120 ζώα και επανεντάχθηκαν περίπου 200, ενώ από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι υιοθεσίες περίπου κατά 400 ζώα, με άλλα 120 να επανεντάσσονται. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται το δημοτικό κυνοκομείο της Λάρισας ως έναν αξιόπιστο φορέα που φέρει εις πέρας με πολύ σωστή οργάνωση το θέμα των υιοθεσιών, αλλά σαφέστατα συμβολή σε αυτό έχουν και τα φιλοζωικά σωματεία, με τα οποία ο Δήμος Λαρισαίων έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας. Μας βοηθούν τόσο στην περισυλλογή, όσο και στη διαδικασία της υιοθεσίας των ζώων».

Πόσοι άνθρωποι εργάζονται καθημερινά στο κυνοκομείο, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του;

«Το δημοτικό κυνοκομείο σύμφωνα και με τον νέο νόμο 4830/2021, ο οποίος υποκαθιστά τον νόμο 4039/2012, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των ζώων, που περιλαμβάνει περισυλλογή, παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, σήμανση, καταγραφή, στείρωση και υιοθεσία. Στο δημοτικό κυνοκομείο απασχολείται προσωπικό, μεταξύ αυτού είναι δύο κτηνίατροι, το διοικητικό προσωπικό, αλλά και οι υπάλληλοι για την περισυλλογή. Ασφαλώς σημαντικό είναι και το κομμάτι της καθαριότητας, με το προσωπικό του κυνοκομείου να φροντίζει επ’ αυτού. Εδώ θα πρέπει εκ νέου να τονιστεί ότι το μνημόνιο συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τα φιλοζωικά σωματεία, μας βοηθά πολύ στην περισυλλογή αλλά και στο κομμάτι των υιοθεσιών».

Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων και σωματείων, να φέρουν τα ζώα τους στο κυνοκομείο για εμβολιασμό και σήμανση. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα ως προς την οικονομική διαχείριση που οφείλει να κάνει ο εκάστοτε δήμος και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Λαρισαίων;

«Η δαπάνη σήμανσης και καταγραφής των δεσποζόμενων βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη. Για τα αδέσποτα ζώα όμως η επιβάρυνση είναι του Δήμου. Ωστόσο σύμφωνα με τον νόμο 4830/2021, οι ιδιοκτήτες ποιμενικών ζώων, φιλοζωικά σωματεία και ιδιοκτήτες που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν να φέρνουν τα ζώα τους στο κυνοκομείο ώστε να γίνεται η σήμανση και ο εμβολιασμός δωρεάν. Αυτό ασφαλώς δημιουργεί ένα τεράστιο κόστος για τον Δήμο, που πρακτικά δεν είναι κάτι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε λοιπόν πόσο θα επιβαρυνθεί κάθε χρονιά ο Δήμος, μετά την αλλαγή του νομοσχεδίου».

Που οφείλεται η αύξηση στον πληθυσμό των αδέσποτων που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια;

«Η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας. Οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να αντιμετωπίζουν υπεύθυνα τον ρόλο τους, να μην τα εγκαταλείπουν γιατί έτσι πολλαπλασιάζονται τα αδέσποτα. Πως προκύπτουν τα αδέσποτα; Από δύο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η εγκατάλειψη ενός ζώου και ο άλλος ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός τους. Οι υποχρεώσεις ενός ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς είναι η ηλεκτρονική σήμανση, η στείρωση και η ευζωία. Δεν πρέπει να εγκαταλείπονται τα ζώα, ενώ θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να ενημερώνονται για την ύπαρξη αδέσποτων στην εκάστοτε γειτονιά».

Πόσες μαζικές στειρώσεις έχει κάνει ο Δήμος Λαρισαίων μέσω του δημοτικού κυνοκομείου;

«Εμείς ως Δήμος Λαρισαίων έχουμε προχωρήσει σε δύο μαζικές στειρώσεις. Η μία έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020 σε συνεργασία με τον κτηνιατρικό σύλλογο Λάρισας και η άλλη έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 από εθελοντές Γερμανούς κτηνιάτρους, με τη δεύτερη να αφορά κυρίως στειρώσεις σε γάτες. Έχουμε λάβει πολλά αιτήματα για γατοαποικίες σε διάφορες γειτονιές. Οι Γερμανοί κτηνίατροι βοήθησαν και αυτοί από τη μεριά τους στο να μπει ένα στοπ στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του πληθυσμού των ζώων».

Ποιοι είναι οι στόχοι του κυνοκομείου από εδώ και πέρα και τι συμβουλεύετε τους πολίτες που έχουν κατοικίδια;

«Ετησίως γίνονται γύρω στις 200 με 250 στειρώσεις σκυλιών στο δημοτικό κυνοκομείο. Σαφώς μας βοήθησε η διαδικασία των μαζικών στειρώσεων και τα αιτήματα που έχουμε περιορίζονται περισσότερο στις γάτες. Αυτό συνέβη γιατί υπήρξε μαζική προσέλευση πολιτών όταν ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν στειρώσεις από εθελοντές Γερμανούς κτηνιάτρους. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό. Ο αριθμός των στειρώσεων δεν είναι πάντα σταθερός, αλλά προκύπτει ανάλογα με τα αιτήματα που δεχόμαστε. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι οι πολίτες που αναλαμβάνουν να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς, θα πρέπει να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, όπως τις ανέφερα και πιο πάνω. Εφόσον τηρούν τις υποχρεώσεις, τότε δημιουργείται ένα σωστό περιβάλλον για όλους».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ