Ο κ. Ευάγγελος Ρίζος, πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας μίλησε για το που θα κυμανθούν οι τιμές στα κρέατα φέτος τα Χριστούγεννα, για την ποιότητα του κρέατος, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις δυσκολίες του επαγγέλματος.
Ρεπορταζ: Ηλιάννα Βούλγαρη
Το FORmedia λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων επισκέφτηκε το κρεοπωλείο του κ. Ευάγγελου Ρίζου, ο οποίος είναι πρόεδρος της τοπικής Συντεχνίας Κρεοπωλών, ώστε να σας ενημερώσουμε για τις τιμές και την ποιότητα των κρεάτων, που θα απολαύστε στο γιορτινό σας τραπέζι, ένα θέμα που απασχολεί κάθε ελληνική οικογένεια.
Λίγα λόγια για τον κ. Βαγγέλη Ρίζο
Είναι κρεοπώλης εδώ και 30 χρόνια. Ξεκίνησε από παραγωγός και αυτή τη στιγμή είναι μόνο κρεοπώλης, καθώς είναι δύσκολο να τα συνδυάζει και τα δύο. Ο αδερφός του, έχει κτηνοτροφική μονάδα με μοσχάρια στο Καλό Νερό και από αυτόν προμηθεύεται το κρέας.
«Πρέπει να ξέρουμε τον παραγωγό, να μας φέρνει ποιοτικό προϊόν και αυτό είναι το μέλημά μας», τονίζει ο Πρόεδρος.
Ποια είναι η ράτσα των μοσχαριών και γιατί το κρέας τους θεωρείται ποιοτικό;
Τα μοσχάρια είναι ελευθέρας βοσκής, λιμουζιν ράτσας και τρέφονται στο βουνό, με σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι, τις πρώτες ύλες της θεσσαλικής γης. Τα μικρά μοσχαράκια τρέφονται αποκλειστικά από τη μαμά τους για 5 μήνες και μετά περνούν στην λεγόμενη πάχυνση. Η διατροφή τους είναι τόσο καλή, που γι’ αυτό και το κρέας τους είναι ποιοτικό και το επιλέγουν οι μαμάδες και για τα μικρά παιδάκια τους.
Κάνετε εισαγωγές κρέατος;
Τα κρέατά μας ως επί το πλείστον είναι ελληνικά. Για παράδειγμα χοιρινό κρέας προμηθευόμαστε από τον «Μπουχλαριώτη», μια αξιόλογη κτηνοτροφική μονάδα στους Αγίους Αναργύρους, με καλό και ποιοτικό κρέας. Τα αρνάκια και τα πρόβατα είναι επίσης ελληνικά, όσον αφορά το κοτόπουλο εννοείται ότι κανένας κρεοπώλης δεν διανοείται να μην έχει ελληνικό και οι γαλοπούλες είναι ελευθέρας βοσκής από παραγωγό στα Φάρσαλα. Προτεραιότητά μου είναι να δω πως σιτίζεται το ζώο, πως μεγαλώνει και μετά θα το βάλω στο κατάστημα μου. Κάνω ελάχιστες εισαγωγές λόγω κάποιων ελλείψεων.
Προβλήματα λόγω covid- Τιμές, φέτος τα Χριστούγεννα, στα κρέατα
Παρά τον covid που έπληξε πολλά επαγγέλματα, εμείς είχαμε μια πολύ καλή ροή. Να τονίσουμε στον κόσμο ότι θα έχουμε σίγουρα επάρκεια προϊόντων, αλλά η τιμή στο αρνί θα ανέβει λίγο, λόγω έλλειψης και λόγω του ότι ο κόσμος δεν ασχολείται πλέον με την κτηνοτροφία, καθώς δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα κέρδη. Συγκεκριμένα, οι τιμές στο χοιρινό θα κυμανθούν όπως και πέρυσι γύρω στα 6ευρώ η μπριζόλα και 7ευρώ το ψαχνό χοιρινό. Αύξηση θα υπάρξει σίγουρα στο μοσχάρι, γιατί υπάρχει παράλληλα και αύξηση στην τιμή αγοράς κατά 25%. Θα κοστίζει γύρω στα 12ευρώ, όπως και το αρνάκι. Στη γαλοπούλα φέτος θα παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση, περίπου μισό ευρώ πάνω από πέρυσι, λόγω του ότι υπάρχει άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, δηλαδή σε σιτάρι και κριθάρι. Ειδικότερα στο κριθάρι κάνουμε αναφορά για αύξηση 100%. Οπότε αυτό το βάρος το επωμίζεται ο παραγωγός και ο παραγωγός μεταφέρει την αύξηση στη τιμή του κρέατος.
Στο τέλος, θα ήθελα να απευθύνετε το λόγο σας σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Προσωπικά θα αναφέρω, ότι ζω από αυτό το κομμάτι. Είμαι πάνω από 15 ώρες την ημέρα και σίγουρα δεν πληρώνομαι για τις ώρες δουλειάς.
«Αν θέλεις να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι ο κρεοπώλης δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα, γιατί αφορά τη διατροφή μας», επισημαίνει.
«Μακριά από το επάγγελμα του κρεοπώλη. Είναι ψυχοφθόρο. Για ένα μεμπτό σημείο είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι μόνο εμείς.»
Μ’ αυτή τη φράση καταλήγει τη συζήτησή μας ο κύριος Ρίζος και εμείς από τη μεριά μας προτρέπουμε τους νέους, να είναι απόλυτα σίγουροι, προτού ασχοληθούν με το δύσκολο αυτό επάγγελμα, ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Φωτογραφίες: Κώστας Μάντζιαρης