Χρήστος Λενούτσος στο FORMedia: «Να ανακαλύψουν όλοι την μαγεία της μουσικής»

Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του σπουδαίου φεστιβάλ Μουσικότροπο που ξεκινάει στη Λάρισα σε λίγες μέρες, μιλάει για όσα αυτό περιλαμβάνει, την καλλιτεχνική του διαδρομή και το αγαπημένο του Δημοτικό Ωδείο.

Συνέντευξη στον Μενέλαο Κατσαμπέλα

Το Μουσικότροπο, το καλλιτεχνικό δημιούργημα του πιανίστα, Χρήστου Λενούτσου, ανοίγει το Σάββατο 12 Μαρτίου τις πύλες του. Γίνεται με αυτόν τον τρόπο η αφορμή για να μιλήσουμε με έναν εξαίρετο καλλιτέχνη, δημιουργικό δάσκαλο και αφοσιωμένο στη μουσική άνθρωπο που εύχεται από καρδιάς να δοθεί με κάποιο τρόπο η ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να γνωρίσει τη μαγεία της μουσικής. Διαβάστε παρακάτω γιατί:

Κύριε Λενούτσο με την ευκαιρία της έναρξης του φεστιβάλ Μουσικότροπο, το προσεχές Σάββατο, θα θέλαμε να συζητήσουμε για εσάς και τον ρόλο σας στα μουσικά δρώμενα της πόλης μας.

Αρχικά σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μοιραστώ τις σκέψεις μου με το κοινό σας. Ναι, όντως αυτό είναι ένα ιδιαίτερο διάστημα, καθώς το φεστιβάλ Μουσικότροπο ανοίγει τις πύλες του σύντομα, δηλαδή το ερχόμενο Σάββατο στις 12 Μαρτίου. Είναι μία μεγάλη γιορτή της μουσικής στην πόλη μας, που πραγματοποιείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Η προετοιμασία του είναι μεγάλη και μακροχρόνια και τώρα, που έφτασε ο καιρός της παρουσίας του, μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές και.. ξεκινάμε.

Δεν θα σας ρωτήσω τι περιλαμβάνει φέτος το Μουσικότροπο, καθώς εδώ και καιρό δημοσιεύουμε τις πλούσιες δράσεις του, αλλά τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζετε τι θα περιλαμβάνει.

Κύριε Κατσαμπέλα, το Μουσικότροπο είναι μία διοργάνωση του Δημοτικού Ωδείου, ενός ιδρύματος που πάντα έπαιζε το σημαντικότερο ρόλο στην πολιτιστική εξέλιξη του τόπου μας. Οι χώροι του και οι δυναμικές της πόλης μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες διοργανώσεις. Η οπτική μου είναι καλλιτεχνική και επιδιώκω οι δράσεις του να προσφέρουν μία συνολική μουσική άποψη, βάζοντας ταυτόχρονα τη Λάρισα στο πανελλήνιο αλλά και ευρωπαϊκό μουσικό κάδρο. Μέσα από το Μουσικότροπο η Λάρισα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων καλλιτεχνών, αλλά και ανθρώπων που την επισκέπτονται από διαφορετικά μέρη της χώρας μας για να λάβουν ενεργά μέρος σε αυτό.

Ποιος είναι ο πυρήνας του φεστιβάλ;

Με μία πρόταση θα σας πω σπουδαίες συναυλίες, μουσική εκπαίδευση σε διάφορους τομείς από κορυφαίους παιδαγωγούς και διάδραση με άλλες τέχνες. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να φέρει τον κόσμο στην αίθουσα συναυλιών, να προσφέρει μουσικές γνώσεις και έμπνευση σε οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον για αυτή την τέχνη σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο, όπως και να φέρει τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής. Εκτός των άλλων, παρέχονται προγράμματα σε άτομα ή παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς όλοι πρέπει να έχουμε τα ίδια δικαιώματα, όχι μόνο στη ζωή, αλλά και στην τέχνη.

Απ΄ ότι γνωρίζω είστε ο εμπνευστής και μίας άλλης μεγάλης μουσικής διοργάνωσης που έχει σχέση με τη σύγχρονη μουσική.

Ναι, βέβαια. Η σύγχρονη μουσική είναι το μέλλον μας, καθώς οι συνθέτες του σήμερα γράφουνε την ιστορία του αύριο. Είναι ένα τμήμα της μουσικής επιστήμης, που συνήθως παρουσιάζεται σε μεγάλα πολιτιστικά κέντρα στη χώρα μας όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Λάρισα μέσα από αυτό το φεστιβάλ σύγχρονης σύνθεσης, το “outHEAR New Music Week” δημιουργεί μία ξεχωριστή μουσική προσέγγιση και γίνεται πόλος έλξης για τους νέους συνθέτες τις ημέρες της διοργάνωσής του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό;

Οι συν-διοργανωτές του, οι επισκέπτες του, αλλά και οι διακρίσεις του. Για πρώτη φορά μέσα από το “outHEAR New Music Week”, το Δημοτικό Ωδείο έχει αναπτύξει συνεργασίες με σημαντικούς φορείς μουσικής, όπως το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μουσικής του Γκρατς Αυστρίας. Δημιουργείται ένα φεστιβάλ που μουσικά το πλαισιώνει ένα από τα διασημότερα σύνολα σύγχρονης μουσικής, το Klangforum που εδρεύει στη Βιέννη, ενώ υποστηρίζεται, εκτός από τους φορείς του, και από την Αυστριακή Πρεσβεία Αθηνών που τελεί υπό την αιγίδα της. Μάλιστα η φετινή διοργάνωση που πρόκειται να γίνει από 1 έως 10 Απριλίου, χρηματοδοτείται και από τη SIEMENS (μουσικό τμήμα επιχορηγήσεων που εδρεύει στην Ελβετία), μία διάκριση που κέρδισε μετά από παγκόσμιο διαγωνισμό. Ασφαλώς με ένα τέτοιο υπόβαθρο, δημιουργούνται προοπτικές για την πόλη μας, καθώς μπαίνει στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη. Με τους συνεργάτες μου πανεπιστημιακούς δασκάλους Δημήτρη Παπαγεωργίου (Θεσσαλονίκη), Ορέστη Τουφεκτσή (Γκράτς) και Δημήτρη Πολυζωίδη (Βιέννη), εργαζόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για την κάθε επερχόμενη διοργάνωση, πετυχαίνοντας τις ημέρες που πραγματοποιείται, να επισκέπτονται την πόλη μας νέοι συνθέτες από όλα τα μέρη της γης.

Κύριε Λενούτσο τα δύο μουσικά φεστιβάλ που εμπνευστήκατε και κάνατε πράξη είναι αναμφισβήτητα δύο μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Είστε όμως και πιανίστας, μέλος του γνωστού πιανιστικού συνόλου Piandaemonium 6 πιάνα-12 πιανίστες, ενώ είναι γνωστές οι διακρίσεις και επιτυχίες των μαθητών σας.

Η διδασκαλία είναι κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα, ενώ ταυτόχρονα είναι και ο τρόπος που βιοπορίζομαι. Οι μαθητές μου είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή μου. Οι προσπάθειες που καταβάλλουν και η εξέλιξή τους αποτελεί προσωπικό μου στόχο, ενώ κάθε τους επιτυχία είναι μεγάλη χαρά για μένα. Η διδασκαλία μπορεί να είναι πραγματικά ευχάριστη και αποδοτική όταν οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ δασκάλου και μαθητή διακατέχονται από αμοιβαία συμπάθεια, εκτίμηση και σεβασμό. Βέβαια σε ένα χώρο όπως ένα ωδείο, μουσική διδάσκονται όχι μόνο όσοι θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτή την τέχνη, αλλά και όσοι θέλουν απλά να τη γνωρίσουν σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ή απλά να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Προσωπικά θεωρώ ότι σε όποια κατηγορία και να ανήκουν οι σπουδαστές, τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν είναι πολύ μεγάλα και το ενδιαφέρον στη διδασκαλία από μεριάς του δασκάλου θα πρέπει να παραμείνει αμείωτο, κάτι που θεωρώ ότι συμβαίνει. Εξάλλου συχνά αναφέρω ότι στα παιδιά η ενασχόληση με τη μουσική βοηθά πολύ στην εξέλιξη του πνεύματός τους. Η συσχέτιση με τη μουσική εξελίσσει με ένα μοναδικό τρόπο την αντίληψη των παιδιών και πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου τα κάνει πιο έξυπνα.

Η μουσική προσφορά σας στην πόλη μας, θέλοντας να περιοριστώ σε τοπικό επίπεδο, μπορώ να πω ότι είναι σημαντική και πολύπλευρη. Μιλήστε μας για σας, για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Μελλοντικά σχέδια.. (χαμόγελο). Όσο παράξενο και να ακούγεται δε σχεδιάζω το μέλλον. Ζω το τώρα αφήνοντας το ένστικτο και την έμπνευση να με καθοδηγήσουν. Προσπαθώ να ασχολούμαι με πράγματα που μου είναι ευχάριστα, αναπτύσσουν το πνεύμα, ενώ μεγάλη διάθεση μου προκαλεί η προσφορά στον πολιτισμό. Η έννοια του πολιτισμού είναι πολύπλευρη και ένα κομμάτι που μου έχει προσελκύσει έντονα το ενδιαφέρον είναι η μουσική ιστορία του τόπου μας. Αυτό έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο διδακτορικής έρευνας και μπροστά μου άνοιξε ένας κόσμος που δε μπορούσα καν να φανταστώ. Είναι ανεκτίμητο να γνωρίζουμε από που ξεκινήσαμε και τον τρόπο που εξελιχθήκαμε. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίζω στο ίδρυμα που περνώ την καθημερινότητά μου -που δεν είναι άλλο από το Δημοτικό Ωδείο μας- την ιστορία του από τα πρώτα του βήματα. Μία γνώση που προέρχεται από την αποδελτίωση χιλιάδων φύλων εφημερίδων εποχής του τοπικού τύπου, την αποδελτίωση των χειρόγραφων αποφάσεων της τότε «Διοικητικής Επιτροπής» και όλα αυτά, σε συνάρτηση με την κοινωνική ιστορία του τόπου. Έχει έντονο ενδιαφέρον γιατί αλλάζει η όλη οπτική. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς πόσο εξελιχθήκαμε, αλλά και πόσα κοινά στοιχεία μας συνδέουν με το παρελθόν.

Κλείνοντας αυτή την ενδιαφέρουσα κουβέντα, τί θα ευχόσασταν στους αναγνώστες;

Αρχικά υγεία και ειρήνη. Το διάστημα που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολο, ελπίζω να σταματήσουν σύντομα τα πολεμικά γεγονότα. Πρέπει να διατηρήσουμε ηρεμία και ψυχραιμία και να ελπίζουμε ότι οι εξελίξεις θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Σε δεύτερο επίπεδο και σε σχέση με τη μουσική που είναι και το ζητούμενο της συνέντευξης, θα ευχόμουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουνε τη μαγεία της. Να επισκέπτονται τις αίθουσες συναυλιών και να τιμούν τους καλλιτέχνες. Επίσης θεωρώ σημαντικό να αντιληφθούν οι γονείς πόσο σημαντική είναι η μουσική στην εξέλιξη των παιδιών τους και να τα ωθήσουν στα κατάλληλα μουσικά ιδρύματα.

Με άλλα λόγια, να αφήσουμε την τέχνη να γίνει μέρος της ζωής μας, πιστεύω γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!

Ποιος είναι ο Χρήστος Λενούτσος

Ο Χρήστος Λενούτσος είναι πιανίστας και ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στην τάξη της Αριάδνης Καλλιάζη, αποκτώντας δίπλωμα πιάνου με διάκριση. Επίσης σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά με τον Γιάννη Τσανακά.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής & Εικαστικών Τεχνών του Γκρατς Αυστρίας στο σολιστικό τμήμα πιάνου στην τάξη των Doris Wolf-Blumauer & Elza Kolodin. Αποφοίτησε με τον τίτλο “Magister der Künste (Master of Art)”.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο «Ελένη Μυκονίου»  από την Ακαδημία Αθηνών για την καλλιτεχνική του πορεία.

Έχει λάβει υποτροφίες του ιδρύματος «Τζίνα Μπαχάουερ», του Υπουργείου Επιστημών & Ερευνών Αυστρίας καθώς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Οι μέχρι τώρα καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν πολλά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, καθώς και εμφανίσεις ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες. Είναι μέλος του μουσικού συνόλου PIANDAEMONIUM (6 πιάνα-12 πιανίστες) και έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες, όπως Εθνική Λυρική Σκηνή Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κλπ.

Παρακολούθησε σεμινάρια σαν ενεργό μέλος με  διακεκριμένους πιανίστες, όπως Lazar Bermann, Κατερίνα Πολυζωίδου – Σουρβάλη, Lev Vlassenko, Rudolf Kehrer, Bernard Ringeisen, Patrick Cohen, Malkom Bilson.

Έχει διδάξει πιάνο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για περισσότερα από δέκα χρόνια ως ειδικός επιστήμονας, ενώ είναι καθηγητής πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Πλήθος μαθητών του έχουν αποφοιτήσει από την τάξη του, από το Πανεπιστήμιο με ειδίκευση πιάνου καθώς και από το ωδείο, ακολουθώντας μουσική σταδιοδρομία.

Eίναι ο ιδρυτής του φεστιβάλ Μουσικότροπο που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας καθώς και του φεστιβάλ σύγχρονης σύνθεσης outHEAR New Music Week που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών του Γκρατς Αυστρίας.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η παρουσίαση του πιάνου μέσα  από τον κύκλο μουσικών-εκπαιδευτικών βίντεο του ΔΩΛ.

Τάξη: Χρήστου Λενούτσου

Παραγωγή: Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων

Φωτογραφίες: Κώστας Μάντζιαρης

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ